We are currently experiencing a technical issue with Find an Architect and results may not be returned within the location radius specified. We apologise for any inconvenience and are working to resolve this issue. In the meantime, view our Chartered Practice Directories for a list of practices near you. We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies.

Find an architect

Citation House, Worcester

Project Details

Listed Building - Grade II

Practice

One Creative Environments Ltd

One Creative Environments Ltd, Unit 5 , The Triangle, Wildwood Drive , WORCESTER , Worcestershire , WR5 2QX , United Kingdom

A former headquarters office block, Citation House is a Grade II listed building in the heart of Worcester city centre. Commissioned to initially conduct a feasibility study, One Creative Environments Ltd. (One) was required to test various options for the site which had been virtually untouched since the 1980’s. Once the preferred option had been determined, a thorough feasibility report was conducted. Following various surveys and long term viability research, the client agreed with One’s proposal that a residential focus with mixed usage capacity would be the preferred option for Citation House. It was also agreed that the quality and splendour of the listed building should be fully exploited and offer aspirational accommodation targeting professional millenial’s who desire convenient city living with a modern twist. A challenging project due to its historical claim, but also due to having a less attractive large modern extension at the rear, the design comprised a full refurbishment to create 38 affordable dwellings, consisting of a mix of studios, 1 and 2 bed apartments. The attractive Georgian frontage was restored and in addition two levels added to the rear extension to create a five storey building. A biophilic design philosophy has driven the design of the façade, balconies and internal spaces which centres around the importance of health and wellbeing in the built environment in urban settings. The architectural composition for the additional two levels consists of vertical strips of green living wall and timber fins which run the full height of the building, following the strong vertical emphasis of the original rear extension that consisted of repetitive recesses along the brick elevations. The green living wall is drawn into the deep balcony spaces providing a view of the natural environment for residents. Community style living was key to the exciting design, with shared courtyard/garden space, reception area and a gym. Space is maximised in each sustainable apartment through innovative design; for instance, the creation of deep internal balconies allows the living space to feel more open and airy and ultimately spacious. Each apartment is provided with a dedicated e-bike/bike space ideal for urban life and promoting health and wellbeing to support today’s current lifestyle trend. Retention of part of the ground floor in the listed building section for office space also added significant commercial value to the client. Located centrally and two minutes to the city train station, Citation House offers a prime living and working location.